Υπηρεσίες ιατρείου
Home / Υπηρεσίες ιατρείου
Διενεργούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:
eeg
Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

 1. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση. Ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει λουσμένο κεφάλι από την προηγούμενη μέρα και να έχει φάει ελαφρά μια ώρα πριν την εξέταση. Επίσης πρέπει να ενημερώσει τον Νευρολόγο για τυχόν καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις ώστε να τροποποιηθεί κατάλληλα η εξέταση. Επικολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και σε συγκεκριμένες θέσεις κατάλληλα ηλεκτρόδια που συνδεδεμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μετά από προσεκτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων και σε συνδυασμό πάντα με την κλινική νευρολογική εξέταση, ο Νευρολόγος εξάγει συμπεράσματα για τη γενικότερη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και για την ύπαρξη εστιακών ανωμαλιών. Η εξέταση διενεργείται σε περιπτώσεις επεισοδίων σύγχυσης ή απώλειας συνείδησης, όταν υπάρχουν συμπτώματα ενδεικτικά άνοιας, ειδικά σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών, καθώς και σε περιπτώσεις διαταραχών της επικοινωνίας. Συχνές παθήσεις στις οποίες είναι χρήσιμο το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι η επιληψία, η άνοια και οι εγκεφαλοπάθειες.

home05
Ταχύτητες αγωγής περιφερικών νεύρων

 1. Η μελέτη των ταχυτήτων αγωγής των περιφερικών νεύρων (ή ηλεκτρονευρογράφημα) είναι μία ανώδυνη και ασφαλής εξέταση, χωρίς να απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον εξεταζόμενο. Χορηγούμε σε μια επιφανειακή θέση του άνω ή του κάτω άκρου ένα χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ερέθισμα και με τη βοήθεια επιφανειακών ηλεκτροδίων που έχουμε κατάλληλα επικολλήσει καταγράφουμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή την απάντηση του περιφερικού νεύρου στο ερέθισμα. Αξιολογούνται μεταξύ άλλων ο χρόνος που μεσολαβεί από τον ηλεκτρικό ερεθισμό μέχρι τηνκαταγραφή της απάντησης, το εύρος και η μορφολογία της απάντησης. Μετά από προσεκτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων και σε συνδυασμό πάντα με την κλινική νευρολογική εξέταση, ο Νευρολόγος 1. εξάγει συμπεράσματα για τη λειτουργικότητα των περιφερικών νεύρων, τη θέση και το είδος της βλάβης, και 2. Λαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την υποκείμενη αιτία και τη βαρύτητα της βλάβης, που έχουν άμεση σχέση με την περαιτέρω πρόγνωση αυτής.

home05
Ηλεκτρομυογράφημα

 1. Η ηλεκτρομυογραφική μελέτη είναι μία σχετικά ανώδυνη και ασφαλή εξέταση, χωρίς ιδιαίτερες αντενδείξεις. Πριν την εξέταση, ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον Νευρολόγο εάν λαμβάνει αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα καθώς και αν φέρει καρδιακό βηματοδότη ή απινιδωτή. Ο εξεταστής αφού εφαρμόσει κατάλληλη αντισηψία στο δέρμα του εξεταζόμενου, εισάγει μια πολύ λεπτή εύκαμπτη βελόνα μιας χρήσεως σε διάφορους μύς και αξιολογεί την ύπαρξη ή όχι αυτόματης δραστηριότητας στην ηρεμία καθώς και την απόδοση του μυός στη μέγιστη σύσπαση. Μετά από προσεκτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων και σε συνδυασμό πάντα με την κλινική νευρολογική εξέταση, ο Νευρολόγος 
 2. 1. εξάγει συμπεράσματα για τη λειτουργικότητα των μυών, τη θέση και το είδος της βλάβης, και 
 3. 2. Λαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την υποκείμενη αιτία και τη βαρύτητα της βλάβης,που έχουν άμεση σχέση με την περαιτέρω πρόγνωση αυτής. Οι ταχύτητες αγωγής περιφερικών νεύρων και το ηλεκτρομυογράφημα διενεργούνται όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως μουδιάσματα ή δυσάρεστα αισθήματα στα άκρα (καψίματα, βελονιάσματα, τσιμπήματα) καθώς και όταν υπάρχει μυική αδυναμία και μυική ατροφία. Συχνές παθήσεις των οποίων η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί στο νευροφυσιολογικό εργαστήριο είναι οι πιεστικές νευροπάθειες, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι ριζοπάθειες της αυχενικής ή της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα σε κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι πολυνευροπάθειες όπως για παράδειγμα σε σακχαρώδη διαβήτη, οι μυοπάθειες και η νόσος του κινητικού νευρώνα.
home05
Eπαναλαμβανόμενος ερεθισμός νεύρων

 1. Όπως και στο ηλεκτρονευρογράφημα, χορηγούνται στην πορεία ενός κινητικού νεύρου 10 ηλεκτρικά ερεθίσματα στη σειρά, και καταγράφεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή η απάντηση. Αξιολογείται η πιθανή μεταβολή του εύρους της απάντησης μεταξύ των 10 ερεθισμάτων, τόσο σε ηρεμία, όσο και μετά από σύντομη άσκηση του εξεταζόμενου μυός. Η εξέταση του επαναλαμβανόμενου νευρικού ερεθισμού διενεργείται όταν υπάρχουν συμπτώματα μυικής αδυναμίας, πτώσης βλεφάρων, διπλωπίας, ειδικά όταν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μετά από κόπωση. Συχνή πάθηση της οποίας η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με την παραπάνω εξέταση (αλλά και κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο) είναι η μυασθένεια και σπανιότερα το μυασθενικό σύνδρομο Lambert-Eaton.

εικόνα_Viber_2024-02-20_13-35-04-043
Νευροψυχολογικός έλεγχος

 1. Ο νευροψυχολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στην προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, το λόγο ή τις εκτελεστικές λειτουργίες. Η πρώιμη διάγνωση δίνει χρόνο για την ενημέρωση, την αποδοχή και τον σχεδιασμό θεραπευτικών παρεμβάσεων, φαρμακευτικών και μη. Η μνήμη είναι μία από τις πιο σύνθετες νοητικές λειτουργίες του ατόμου και συνδέεται άμεσα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες, βοηθά στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την εκμάθηση καινούριων πληροφοριών και την εκτέλεση εργασιών. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να τύχει να ξεχάσουν κάποιο όνομα, να δυσκολεύονται να βρουν την κατάλληλη λέξη ή που άφησαν κάποιο αντικείμενο. Ο Νευρολόγος, θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και με βάση και τα αποτελέσματα του λεπτομερούς νευροψυχολογικού ελέγχου θα κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στις παθολογικές και μη διαταραχές της μνήμης. Άτομα πάνω από 60 ετών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νευροεκφυλιστικής διαταραχής, χρόνιο άγχος και κατάθλιψη, ή χρόνια χρήση φαρμάκων του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι απαραίτητο να υποβάλλονται περιοδικά σε νευροψυχολογικό έλεγχο. Επίσης, ο νευροψυχολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται και όταν το άτομο εμφανίζει αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν, ή έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Η εξέταση γίνεται με την χρήση ειδικά σχεδιασμένων δοκιμασιών (τεστ) που αξιολογούν την προσοχή, την εργαζόμενη μνήμη, την επεισοδιακή μνήμη (οπτική και ακουστική), τη μάθηση και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα αξιολογείται και πάλι με ειδικές δοκιμασίες προσαρμοσμένες και σταθμισμένες για τον ελληνικό πληθυσμό η συναισθηματική κατάσταση και το νοητικό απόθεμα του εξεταζόμενου, η ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται σε απαιτητικές καταστάσεις και δυσκολίες.

πτώσεις 6
Αξιολόγηση κινδύνου πτώσης

 1. Καθώς οι πτώσεις στους ηλικιωμένους είναι συχνές και μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες όπως κατάγματα ισχίου ή κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, είναι απαραίτητο να γίνεται ένας συστηματικός έλεγχος για την εκτίμηση του σχετικού κινδύνου, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην καθημερινότητα του ηλικιωμένου. Στο ιατρείο, εφαρμόζεται ένα συστηματικό πρωτόκολλο αξιολόγησης του κινδύνου πτώσης

 2. Αρχικά αξιολογούνται από το ιστορικό οι παράγοντες εκείνοι που προδιαθέτουν σε πτώσεις. 

  Έπειτα, με τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων εκτιμάται η ύπαρξη φόβου πτώσης, αξιολογούνται οι νοητικές ικανότητες, η συναισθηματική κατάσταση και οι εκτελεστικές λειτουργίες του ατόμου. 

  Τέλος, χρησιμοποιούνται κατάλληλες δοκιμασίες για τον έλεγχο της κινητικότητας και από τη συνεκτίμηση όλων των παραπάνω προκύπτει μια πρόβλεψη για τον κίνδυνο πτώσης στο μέλλον.


diploma-2
Αξιολόγηση ικανότητας οδήγησης

 1. Καθώς, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, είναι απαραίτητη η νευρολογική εκτίμηση για την ανανέωση διπλώματος οδήγησης σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και με γνώμονα τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η οδήγηση οχημάτων από άτομα που εμφανίζουν διαταραχές στις νοητικές λειτουργίες.
 2. Στο ιατρείο εφαρμόζεται ένα συστηματικό πρωτόκολλο αξιολόγησης της οδηγικής ικανότητας

  Με την αναλυτική λήψη του ιστορικού αναγνωρίζονται τυχόν παθήσεις ή φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να επηρεάζουν τις νοητικές ικανότητες

  Χρησιμοποιούνται κατάλληλες δοκιμασίες ελέγχου των γενικών νοητικών λειτουργιών, των οπτικοχωρικών ικανοτήτων και των εκτελεστικών λειτουργιών 

  Εκτιμάται η μυική ισχύς, το εύρος κίνησης στις διάφορες αρθρώσεις του σώματος και οι λειτουργίες της ισορροπίας

σφυράκι
Κλινική Νευρολογική αξιολόγηση - Διάγνωση - Αντιμετώπιση

 1. Στο ιατρείο διενεργείται κλινική αξιολόγηση, διερεύνηση και αντιμετώπιση σε ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Επιληψία, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Ημικρανία, Άνοια, Ίλιγγος, Μυελοπάθειες) αλλά και του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος (Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Ριζοπάθειες, Πολυνευροπάθειες, Μυοπάθειες, Μυασθένεια). Στο ιατρείο επίσης γίνεται συνταγογράφηση φαρμάκων για χρόνια νευρολογικά νοσήματα, έκδοση παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και συμπλήρωση ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων για τα ΚΕΠΑ.