Ο Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001. Εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο ΠΙ Αβδήρων του Ν. Ξάνθης και στα πλαίσια της ειδίκευσης στη Νευρολογία εκπαιδεύτηκε διαδοχικά στην Παθολογία στο ΓΝ Κοζάνης, στην Ψυχιατρική στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου και τελικά στη Νευρολογία στη Β Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, από όπου και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2013.
Είναι κάτοχος Mεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με διατριβή σχετική με το stress και την συσχέτισή του με την άνοια.
Είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με διατριβή σχετική με τη νοητικό απόθεμα και τη συσχέτισή του με την άνοια.
Έχει λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή Νευρολογικά συνέδρια, σεμινάρια και κλινικά φροντιστήρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, έχει συμμετάσχει με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή Νευρολογικά συνέδρια, ενώ διαθέτει και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά με κριτές.
Κατέχει πιστοποίηση εκπαίδευσης στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική μετά από επιτυχή παρακολούθηση σχετικού 2ετούς προγράμματος του ΕΚΑΒ και έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής στα ΙΕΚ του ΕΚΑΒ.
Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας και έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής στις Πρώτες Βοήθειες καθώς και στη Σωματική και Ψυχική Υγεία στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Βέροιας.
Εργάστηκε για τρία χρόνια στην Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer ως Ιατρός της ‘Ομάδας κατ’ οίκον φροντίδας’, με ευθύνη την παρακολούθηση και διαχείριση ασθενών με άνοια σοβαρού βαθμού.
Εργάστηκε για τρία χρόνια ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος στη Β' Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, με ευθύνη τη συμβουλευτική νευρολογική κάλυψη των κλινικών του Νοσοκομείου αλλά και την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ.
Διατηρεί από το 2013 ιδιωτικό ιατρείο στη Βέροια.
Διημερίδα ‘Εγκέφαλος και Νεφρός’
Προφορική Εισήγηση με τίτλο: Έχει νόημα το screening test για τη διάγνωση της γνωσιακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο; Αν ναι, ποιο και πότε;
28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων
Προφορική εισήγηση με τίτλο: Οπίσθιες φλοιικές λειτουργίες σε Κλινικό Φροντιστήριο με τίτλο: Οι άνοιες σε 60 λεπτά
10o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών
Προφορική εισήγηση με τίτλο: Μη ρέουσα αφασία και λογοπενική μορφή της Πρωτοπαθούς προϊούσας αφασίας: είναι δυνατή η διάκρισή τους στην κλινική πράξη; ΟΧΙ
Θεματική Συνάντηση Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας
Προφορική εισήγηση με τίτλο: «Διαγνώσεις που δεν πρέπει να διαφύγουν» σε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Πρώιμες άνοιες»
26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων
Προφορική ανακοίνωση με τίτλο: Νοητικό απόθεμα σε ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια: προκαταρκτικά δημογραφικά και νευροψυχολογικά στοιχεία
Ημερίδα Πυρηνικής Ιατρικής
Προφορική εισήγηση με τίτλο: «Ανοϊκά σύνδρομα» Congress of the European Neurological Societies
Αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο: Young onset degenerative dementias in a tertiary referral center
24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων
Αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο: ΣΤΕΛΕΧΙΑΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Στο podcast αυτό συζητάμε με την κα Άρτεμη Τραϊκάπη, Νευροψυχολόγο, για το Νοητικό Απόθεμα, μία θεωρία που αναπτύχθηκε με σκοπό να εξηγηθεί η μεγάλη ετερογένεια που παρατηρείται στην κλινική εικόνα και πορεία των ασθενών αλλά και στο ρυθμό νοητικής έκπτωσης στη φυσιολογική γήρανση. Περιγράφουμε σημαντικές έννοιες όπως το εγκεφαλικό και νοητικό απόθεμα, παθητικό και ενεργητικό μοντέλο αποθέματος. Εξηγούμε την κλινική σημασία του νοητικού αποθέματος, τους τρόπους ενίσχυσής του με σκοπό την οχύρωση του εγκεφάλου απέναντι στην παθολογία και τέλος περιγράφουμε τον τρόπο αξιολόγησής του στην κλινική πράξη.