Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
2331076475 / 6973040189
Διεύθυνση
Βενιζέ­λου 13, Βέ­ροια, Ελλάδα

Μαϊόβης Παντελής

Ειδικός Νευρολόγος, MSc, PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ
5 νεότερες εξελίξεις για την άνοια

1. Οι ερευνητές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία ενός απλού αιματολογικού test που θα μπορεί να ανιχνεύει σημεία της νόσου Alzheimer πολύ πρώιμα και πολύ αξιόπιστα.

2. Έγκριση και κυκλοφορία στις ΗΠΑ των πρώτων αιτιολογικών θεραπειών για την ήπια ΝΑ, θεραπειών δηλαδή που στοχεύουν όχι απλά στη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά στην επιβράδυνση της πορείας της νόσου, επεμβαίνοντας σε έναν από τους βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της. Περισσότερο από 500 νέοι θεραπευτικοί στόχοι έχουν αναγνωρισθεί και η έρευνα για πιθανές φαρμακευτικές παρεμβάσεις συνεχίζεται.

3. Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη η μείωση του κινδύνου για άνοια στα άτομα που εφαρμόζουν συγκεκριμένες υγιεινές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά, διακοπή καπνίσματος, συστηματική σωματική άσκηση, ενασχόληση με νοητικά απαιτητικές δραστηριότητες, βέλτιστη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορούν συνδυαστικά να μειώσουν έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

4. Διαταραχές όρασης ή/και ακοής αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για νοητική έκπτωση και άνοια, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

5. Μέχρι όμως να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή, είναι σημαντική η εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των περιθαλπόντων.