Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
2331076475 / 6973040189
Διεύθυνση
Βενιζέ­λου 13, Βέ­ροια, Ελλάδα

Μαϊόβης Παντελής

Ειδικός Νευρολόγος, MSc, PhD
Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ
5 μύθοι για τις κεφαλαλγίες

1. Μύθος: Αποφεύγω να παίρνω παυσίπονα για να μην τα συνηθίσει ο οργανισμός και μετά δεν με πιάνουν.

Αλήθεια: Αν και ορισμένες φορές τα συμπτώματα του πονοκεφάλου είναι ήπια και μικρής διάρκειας, συνήθως στην κεφαλαλγία τάσης και σίγουρα στην ημικρανία χρειάζεται να πάρουμε κάποιο παυσίπονο για την αντιμετώπιση του πόνου. Το να αποφεύγουμε τα παυσίπονα δεν κάνει τον εγκέφαλο ανθεκτικότερο αλλά αντίθετα αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο.

2. Μύθος: Θα πάρω παυσίπονο αφού περάσουν αρκετές ώρες από την έναρξη του πονοκεφάλου

Αλήθεια: Ειδικά στην κρίση ημικρανίας η πρακτική αυτή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αφού ούτε το παυσίπονο ‘γλιτώνουμε’ και επιπλέον, όταν το λάβουμε καθυστερημένα έχει μικρότερες πιθανότητες να τερματίσει την κρίση.

3. Μύθος: Έχω συνηθίσει την καθημερινή κεφαλαλγία μου και έχω μάθει να ζω με αυτή.

Αλήθεια: Η μετάπτωση από την επεισοδιακή στην χρόνια κεφαλαλγία όπου δεν υπάρχουν μεσοδιαστήματα χωρίς κρίσεις συνοδεύεται συνήθως και από έναν συμβιβασμό του ασθενή με την κατάσταση, θεωρώντας την ως κάτι το ‘φυσιολογικό’.

Παρ’ όλα αυτά, η χρόνια κεφαλαλγία πρέπει να θεραπεύεται καθώς οδηγεί σε πολυφαρμακία, μείωση της ποιότητας ζωής και ψυχολογικές διαταραχές.

4. Μύθος: Η ημικρανία είναι απλά ένας πιο δυνατός πονοκέφαλος

Αλήθεια: Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που εκτός από τον χαρακτηριστικό πονοκέφαλο μπορεί να εμφανίζει και άλλα συμπτώματα που

υποδηλώνουν δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

5. Μύθος: Εγώ φταίω που έχω κρίσεις ημικρανίας

Αν και υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση, ακόμα και άτομα που εφαρμόζουν όλες τις καλές πρακτικές ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βιώνουν πονοκεφάλους καθώς η ημικρανία είναι μια πρωτίστως μια νευρολογική διαταραχή.