1. Είναι συχνές οι πτώσεις;
    Κάθε χρόνο  1 στους 3 ηλικιωμένους άνω των 65 ετών εμφανίζει ένα επεισόδιο πτώσης.1 στις 5 πτώσεις έχει σοβαρές συνέπειες όπως κάταγμα ισχίου ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο νοσηλεύονται περίπου 800.000 άτομα λόγω πτώσης και το σύστημα υγείας δαπανά περίπου 30 δις δολάρια. Οι πτώσεις οδηγούν συχνά σε χρόνια αναπηρία, απώλεια της αυτονομίας και χειρότερη ποιότητα ζωής.

1. Είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές, οφθαλμολογικές, ωτορινολαρυγγικές ή και συστηματικές παθήσεις αν και πολλές φορές δε βρίσκεται συγκεκριμένη αιτία.

2. Οι συχνότεροι τύποι πονοκεφάλων είναι :

- η κεφαλαλγία τάσης, που συνήθως συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία στους μυς του κεφαλιού και του αυχένα

- η ημικρανία, που χαρακτηρίζεται συνήθως από μονόπλευρη εντόπιση, σφύζοντα χαρακτήρα και συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο και ευαισθησία στο φως, τους δυνατούς θορύβους, τις έντονες μυρωδιές και

Η άνοια αποτελεί σήμερα μια από τις αυξανόμενες σε συχνότητα καταστάσεις που συναντά κανείς σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου σε συνδυασμό με έκπτωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά και αυτόνομα στην καθημερινή του ζωή.

Τα ανοϊκά σύνδρομα διακρίνονται γενικά σε αναστρέψιμα, όπου αν ανευρεθεί και διορθωθεί ο αιτιολογικός παράγοντας, η άνοια υποχωρεί και σε μη αναστρέψιμα όπου συνήθως δεν ανευρίσκεται αιτιολογικός παράγοντας και η πορεία είναι προοδευτικά επιδεινούμενη.

Η Μετωποκροταφική Άνοια αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση μη αναστρέψιμης άνοιας καθώς εμφανίζεται συνήθως σε νεαρότερες ηλικίες σε σχέση με τη νόσο Alzheimer και επιπλέον, η κλινική της παρουσίαση εμφανίζει πολλές ομοιότητες με ψυχιατρικά νοσήματα.

Η Νόσος Αlzheimer αποτελεί σήμερα μια από τις πιο συχνές ασθένειες γενικά αλλά και μια από τις συχνότερες άνοιες σε άτομα πάνω από 65 ετών. Έχει χαρακτηριστεί ως η μάστιγα του 21ου αιώνα και αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν σκεφτούμε ότι υπολογίζεται πως πάσχουν σήμερα περίπου 35.000.000 άτομα παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς φτάνουν περίπου τους 200.000! Η Νόσος Αlzheimer αποτελεί μια ασθένεια που αποδιοργανώνει τη μνήμη, τις νοητικές λειτουργίες αλλά και όλη την προσωπικότητα του ασθενούς, και καταλήγει σε τελικά στάδια να τον καθιστά ανίκανο να αυτοεξυπηρετηθεί.

Η άνοια δεν αποτελεί μέρος του φυσιολογικού γήρατος

Είναι γεγονός ότι η άνοια συναντάται συχνότερα σε ανθρώπους πάνω από 65 ετών καθώς και ότι με την πάροδο της ηλικίας οι περισσότεροι - λίγο ή πολύ- δε θυμόμαστε τόσο καλά όσο παλιά. Η άνοια όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό: Οι διαταραχές μνήμης είναι έντονες και μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές της διάθεσης και σύγχυση. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναζητούμε ιατρική βοήθεια για οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση από τον ειδικό έχει μεγάλη σημασία για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

JSN Medis template designed by JoomlaShine.com